Kødsovs - dehydreret.


Forrige år, var jeg så heldig at få en dehydrator under juletræet. En dehydrator er en ret fed maskine, som man kan bruge til at tørre og tilberede en lang række madvarer. Man kan lave alt fra beef jerky til yoghurt i den, eller bruge den til at hæve dej og holde maden varm inden servering.

Men især i forhold til, tilberedning af turmad, er en dehydrator nærmest uundværlig. Bevares, man kan sagtens lave turmad i en varmluftovn, og jeg har både tørret kød og grønt på den måde. Men modsat ovnen, er dehydratoren sat i verden netop for at dehydrere mad. Det gør det således en del nemmere, og den er noget mere økonomisk at have kørende.

I går lavede jeg en simpel omgang kødsovs. Den bestod af:
  • 400g hakket oksekød
  • 2 mellemstore løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 5 champignon
  • Olie, paprika, oregano, salt og peber








Sovsen fik lov at koge godt ind, så der ikke skulle være så meget væske at fordampe. Derefter blev den spredt ud på to bakker og sat ind i dehydratoren.


Efter 6 timer ved 74 C, var den ved at være der. Kødsovsen skal være sprød og hård at røre ved. Er den blød eller sej i det, er den ikke klar.


Når det er tørt nok, knuses det så sovsen smuldrer i små stykker. Jo mindre stykker, jo nemmere vil det være at rehydrere maden, når det skal spises. Gennem de lidt over 6 timer, kom de to plader ned på at veje 240g. Når det er kølet helt af, kan sovsen pakkes i poser, glas, eller vakuum pakkes til senere brug.


65- 70 g af den tørrede mad, passer nogenlunde til mig. Af tilbehør, kan man selvfølgelig koge pasta til. Jeg synes dog, det er mindst lige så lækkert, men meget, meget nemmere med couscous, eller kartoffelmos af pulver. Begge dele skal blot trække et par minutter i kogende vand, eller kødsovs og tilbehør kan blandes sammen i en kogepose og trække sammen. Uanset, er det lækkert at smide et par spiseskeer mælkepulver ved. Det giver det lige et ekstra pift.


Sådan ser den rehydrerede tørkost ud. Både konsistens og smag bliver stort set som før dehydreringen, og det er virkelig fedt selv at kunne bestemme hvordan det smager.

Kommentarer

  1. Hej
    Jeg har dehydreret kødsovs til fire drenges tur til Norge. Desværre glemte jeg at veje sovsen før dehydrering. Er der en tommelfingerregel til hvor meget vand, man skal bruge ved rehydrering? De skal afsted mandag morgen, så vi er taknemmelige for et hurtigt svar 😊
    Hilsen Suzanne

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Chili con carne - dehydreret.

Beef jerky